“Trioworld is vaak onze bondgenoot om een order rond te breien”

Het was zijn opa die bijna honderd jaar geleden als knecht op een molen in Gouda jutezakken voorbij zag komen en daar handel van wist te maken: handel in gebruikte jutezakken. Nu staan Frank Koemans en zijn broer John aan het roer van het familiebedrijf Koemans Verpakkingen in Bodegraven, en draait het allemaal om industriële verpakkingsmaterialen.

“We hadden graag in Gouda willen blijven”, zegt Koemans. “Maar we pasten niet meer in die locatie. Nu hebben we ruim een hectare aan hoogbouwmagazijn en kantoor in Bodegraven, ook heel mooi.”

Als tiener sprong hij vaak bij op zaterdagen en in de vakanties, toen zijn vader het bedrijf inmiddels runde. Op zijn 21ste begon hij officieel bij Koemans Verpakkingen. “En toen zijn we overgegaan op industriële verpakkingsmaterialen”, vertelt Koemans.

Als verantwoordelijke voor de strategische inkoop kwam hij al heel snel in contact met AEP, zoals Trioworld toen heette. “Wij verzorgen een totaalpakket voor onze klanten, en daarin speelt Trioworld ook een rol; wikkelfolie is voor ons een belangrijke productgroep. Van het een kwam het ander en inmiddels is Trioworld al meer dan dertig jaar een belangrijke partner voor ons, en doen we op een prettige manier zaken in serieuze volumes, met respect voor elkaars belangen. We zitten in het hogere segment, met de betere kwaliteit.”

Maatschappelijk verantwoord

In deze markt wordt de laatste jaren veel gesproken over plastic en heeft bijna iedereen wel de wens om folieverbruik te verminderen. “Dan is het zaak om hoogwaardige folies te ontwikkelen waardoor je kwalitatief op niveau blijft, maar de dikte kunt reduceren. Waardoor je toch per saldo minder kilo’s folie nodig hebt om het beoogde resultaat te behalen. Trioworld heeft zich in dat opzicht duidelijk bewezen, en wij voelen ons er wel bij thuis, bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Maar dat is niet het enige wat Koemans belangrijk vindt. “Bij Trioworld werken mensen die behoorlijk wat expertise hebben op het vlak van wikkelmachines. Het is een wisselwerking: wat kan de machine – en dan heb ik het ook over de machine van de toekomst – en wat kan de folie. Dat moet allemaal op elkaar afgestemd worden. Alle credits voor Trioworld, die daarin toch wel een meerwaarde hebben.”

Dat levert Koemans Verpakkingen zelf ook een meerwaarde op, vertelt de directeur. “Grote bedrijven vinden het fijn als je ze een groot assortiment kunt bieden. En Trioworld is heel sterk in deze specifieke productgroep, dat is ook een reden dat onze klanten graag zaken met ons doen. Er zijn zelfs grote bedrijven die expliciet zeggen dat hun voorkeur voor wat betreft de rekfolie, uitgaat naar de kwaliteit van Trioworld.”

Expertise

Eigenlijk is het net als met auto’s, zegt Koemans: “Er is overal een markt voor. Er zijn bedrijven die handmatig wikkelen, er zijn bedrijven die eenvoudige wikkelmachines hebben. Dan ben je beperkt tot de wat eenvoudige folies waarbij de prijs toch de boventoon voert. Het hangt van de wensen of eisen van de klant af wat je levert. Als wij advies mogen geven, dan gaan we toch vaak voor kwaliteit, ook qua wikkelmachine met een hoog rekvermogen. Want dan kan je met een hoogwaardige folie met een bescheiden dikte toch mooie resultaten behalen. En dan is Trioworld toch vaak onze bondgenoot om het rond te breien.”

Op klantbezoeken nodigt Koemans ook geregeld mensen van Trioworld uit. “Die kunnen vanuit hun expertise informeren en adviseren.” Dat is dan ook zijn tip aan Trioworld: zorg dat je die expertise aan boord houdt. “Mensen gaan op een gegeven moment met pensioen, en dan kan er een brok aan ervaring wegvallen. Maar ik vertrouw erop dat dat bij Trioworld geen verrassing is en ze jong talent hiervoor opleiden”.