Alles over palletstabiliteit

Een stabiele pallet is essentieel bij het vervoeren van producten en goederen, zeker als het om een kwetsbare lading gaat. Het vervoer is veiliger, duurzamer en draagt bij aan een lagere Total Cost of Ownership. Jaarlijks worden in Europa door schade tijdens transport honderden miljoenen producten afgekeurd; een beschadigde doos kan zomaar leiden tot weigeren van een complete pallet! En goederen die beschadigd raken doordat de lading verkeerd gewikkeld is, zijn onnodige kosten bij de producent.

Trioworld is dé expert op het gebied van palletstabiliteit. Wij zorgen ervoor dat productschade tijdens het transport voorkomen kan worden, er minder stretch folie per pallet gewikkeld wordt wat zorgt voor een lagere CO2 uitstoot en de veiligheid wordt gemaximaliseerd.

Wat is palletstabiliteit?

Maar hoe ziet palletstabiliteit er eigenlijk uit en hoe bereik je dat? Daar zullen we op deze pagina iets meer over vertellen. Palletstabiliteit is het op zo’n manier verpakken van een pallet dat goederen die erop staan niet beschadigd raken tijdens transport.

Om palletstabiliteit te bereiken zijn twee factoren van belang:

  1. Allereerst de machine die gebruikt wordt voor het wikkelen van de pallet. Die wordt zo ingeregeld dat de wikkelingen op de pallet op de juiste plaats gelegd zijn.
  2. De stretch film die gebruikt wordt om de pallet te verpakken.

De pijlers

Hoe bereik je palletstabiliteit?

Vooropgesteld: van belang is de juiste folie gecombineerd met de juiste settings van de wikkelaar. Maar er zijn meer factoren van belang. Een zware lading van bijvoorbeeld flessen heeft andere eigenschappen dan een lichte lading van bijvoorbeeld tissue. Dus hoe bereik je palletstabiliteit?

Lees het artikel

Palletstabiliteit testen

Om te bepalen of een pallet stabiel is, doen we verschillende tests. Met markeringsfolie testen we de rek van de folie op de wikkelmachine. Daarna meten we de kracht waarmee de folie de lading bij elkaar houdt. We noemen dit Holding Force.

Om zeker te zijn dat de juist ingestelde waarden en programma de pallet in balans houden, wordt deze onder een hoek van 26° gezet. Als de lading 30 seconden zonder te verschuiven recht op de pallet blijft staan, is het bewijs geleverd.

EUMOS

Door een sterke toename van goederenvervoer over de weg, is de noodzaak van palletstabiliteit de laatste jaren alleen maar groter geworden. Sinds mei 2018 worden met de invoering van de EUMOS-wetgeving aanzienlijk hogere eisen gesteld aan het vervoer op pallets binnen de EU. De wetgeving stelt zware eisen aan de krachten die de lading aan moet kunnen.

Bij Trioworld wikkelen we de pallet zodat deze veilig en stabiel vervoerd kan worden waarbij wij gebruik maken van de EUMOS-richtlijnen. De producent zal de lading stabiel moeten aanbieden aan de vervoerder. Uiteraard heeft deze ook de verplichting de pallets gezekerd en veilig te vervoeren.

Trioworld maakt gebruik van onafhankelijke externe laboratoria om pallets op stabiliteit te testen waarbij de klant kan waarborgen dat zijn product voldoet aan de voorschriften.

Neem contact op!

Ook palletstabiliteit bereiken?

Middels ons 7 Step Audit Model bereiken wij ook voor uw organisatie palletstabiliteit. Met de kennis van onze betrokken medewerkers in wikkelprocessen en wikkelmachines zorgen wij voor een optimale performance van uw wikkelprocessen. Zo zorgen wij voor stabiele pallets en voorkomen we dat film kan breken, waardoor het verpakkingsproces vloeiend verloopt, zonder oponthoud.

  • Onze experts analyseren uw proces;
  • Uw machines worden correct ingesteld;
  • Uw pallets zijn optimaal beschermd.
Neem contact op

Wilbert Philipsen, International Key Account Manager