Alles over stretch film

Het kiezen van de juiste stretch film kan een lastige opgave zijn. Er zijn veel verschillende soorten stretchfilm, met ieder een ander soort eigenschap. Daarnaast zijn stretch films er in verschillende diktes te vinden. In onderstaande artikelen leert men welke film men het beste kan gebruiken voor het creëren van optimale palletstabiliteit.

Wilbert Philipsen, International Key Account Manager

Soorten stretch film

Handwikkel- en machinewikkelfolie

In basis bestaan er twee soorten stretchfilm:

  • Handwikkelfolie
  • Machinewikkelfolie

Rollen handwikkelfolie zijn kleiner en lichter, omdat ze met de hand om een pallet worden gewikkeld. Deze stretchfolie wordt vaak toegepast in situaties waarbij de complexiteit van de lading beperkt is en er geen grote hoeveelheid pallets gewikkeld hoeven te worden.

Machinewikkelfolie – wordt zoals de naam al aangeeft – met een machine om een pallet gewikkeld: de folie wordt met een draaiarm vastgeklemd aan een pallet en wikkelt die eromheen. Andersom kan ook: de folie staat stil en de pallet draait eromheen. Welke van de twee je gebruikt, hangt van de snelheid van het wikkelen af.

Lees verder

Stretchfilm en ladingen

Welke stretch film gebruik je voor welke lading?

Vaak wordt er alleen een onderscheid gemaakt tussen licht, middel en zware ladingen. Onze ervaring is dat er echter meerdere factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is een belangrijke vraag of een lading al stabiliteit uit zichzelf heeft of niet. Denk aan een pallet met toiletpapier en een pallet met flessen frisdrank. De eerste heeft uit zichzelf veel minder stabiliteit dan de tweede. Een andere belangrijk punt is de wikkelmachine die wordt gebruikt; hoeveel kan deze rekken en wat is de snelheid. Zo kan het voorkomen dat de snelheid van een productieproces dermate hoog ligt, dat er voor een dikkere stretch film wordt gekozen en daarmee dus minder wikkelingen en een snellere doorstroom van pallets. Zo kunnen wij nog vele andere factoren benoemen die een rol spelen bij het kiezen van de juiste stretch film. Wij adviseren u graag hierover.