Alles over stretch film

Het kiezen van de juiste stretch film kan een lastige opgave zijn. Er zijn veel verschillende soorten stretchfilm, met ieder een ander soort eigenschap. Daarnaast zijn stretch films er in verschillende diktes te vinden. In onderstaande artikelen leert men welke film men het beste kan gebruiken voor het creëren van optimale palletstabiliteit.

Ervaring & kennis

Tips bij het kiezen van stretch film

 1. Kijk goed naar het type lading dat moet worden verpakt: heeft deze al enige mate van stabiliteit of helemaal niet?
 2. Heeft de lading scherpe of uitstekende hoeken?
 3. Zijn er speciale eisen ten aanzien van UV bestendigheid of diepgevroren producten?
 4. Welke wikkelmachine wordt gebruikt en wat is het rekpercentage hiervan?
 5. Wat is de output van uw productieproces? Ligt deze heel hoog, dan is de keuze voor de dikkere stretchfilm misschien meer voor de hand liggend.
 6. Vraag een gratis audit aan. Wij analyseren uw proces en komen met een op maakt gemaakt totaaladvies.

Wilbert Philipsen, Key Account Manager

Soorten stretch film

Handwikkel- en machinewikkelfolie

In basis bestaan er twee soorten stretchfilm:

 • Handwikkelfolie
 • Machinewikkelfolie

Rollen handwikkelfolie zijn kleiner en lichter, omdat ze met de hand om een pallet worden gewikkeld. Deze stretchfolie wordt vaak toegepast in situaties waarbij de complexiteit van de lading beperkt is en er geen grote hoeveelheid pallets gewikkeld hoeven te worden.

Machinewikkelfolie – wordt zoals de naam al aangeeft – met een machine om een pallet gewikkeld: de folie wordt met een draaiarm vastgeklemd aan een pallet en wikkelt die eromheen. Andersom kan ook: de folie staat stil en de pallet draait eromheen. Welke van de twee je gebruikt, hangt van de snelheid van het wikkelen af.

Lees meer

Stretchfilm en ladingen

Welke stretch film gebruik je voor welke lading?

Vaak wordt er alleen een onderscheid gemaakt tussen licht, middel en zware ladingen. Onze ervaring is dat er echter meerdere factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is een belangrijke vraag of een lading al stabiliteit uit zichzelf heeft of niet. Denk aan een pallet met toiletpapier en een pallet met flessen frisdrank. De eerste heeft uit zichzelf veel minder stabiliteit dan de tweede. Een andere belangrijk punt is de wikkelmachine die wordt gebruikt; hoeveel kan deze rekken en wat is de snelheid. Zo kan het voorkomen dat de snelheid van een productieproces dermate hoog ligt, dat er voor een dikkere stretch film wordt gekozen en daarmee dus minder wikkelingen en een snellere doorstroom van pallets. Zo kunnen wij nog vele andere factoren benoemen die een rol spelen bij het kiezen van de juiste stretch film. Wij adviseren u graag hierover.

Wikkelmachines

De juiste machine instellingen

Stretch film is gemaakt om te rekken. De rek van stretch film gaat van 0 tot 400 procent, afhankelijk van de machine waarmee je wikkelt. Veel machines kunnen niet meer dan 10 procent rekken, die geven dan alleen wat kracht op de lading. De stretch film van AFP hebben een rek van minimaal 200 procent. Dat betekent dat je van 1 meter folie 3 meter folie kan maken. Een folie is te programmeren op een bepaalde rek; veel van onze folies worden op 270 procent rek geprogrammeerd.

Lees meer

Interesse in onze stretch film?

Neem contact op!

Is uw interesse gewekt en wilt u vrijblijvend meer informatie opvragen? Of is het tijd voor een 7 Step Audit bij uw organisatie? Neem contact met ons op en bekijk wat AFP voor u als organisatie kan betekenen. De kennis van onze betrokken medewerkers van uw processen en wikkelmachines zorgt voor de optimale performance van uw wikkelprocessen. Zo zorgen wij voor stabiele pallets en voorkomen we dat film kan breken, waardoor het verpakkingsproces vloeiend verloopt, zonder oponthoud.

 • Onze experts analyseren uw proces;
 • Uw machines worden correct ingesteld;
 • Uw pallets zijn optimaal beschermd.
Neem contact op