Handwikkel- en machinewikkelfolie

In basis bestaan er twee soorten stretchfilm:

  • Handwikkelfolie
  • Machinewikkelfolie

Rollen handwikkelfolie zijn kleiner en lichter, omdat ze met de hand om een pallet worden gewikkeld. Deze stretch film wordt vaak toegepast in situaties waarbij de complexiteit van de lading beperkt is en er geen grote hoeveelheid pallets gewikkeld hoeven te worden.

Machinewikkelfolie – wordt zoals de naam al aangeeft – met een machine om een pallet gewikkeld: de folie wordt met een draaiarm vastgeklemd aan een pallet en wikkelt die eromheen. Andersom kan ook: de folie staat stil en de pallet draait eromheen. Welke van de twee je gebruikt, hangt van de snelheid van het wikkelen af.

Daarnaast heb je verschillende soorten diktes in stretchfilm. Gangbare diktes van stretchfilm zijn 8, 10, 12, 15, 17, 20, 23 en 30 micron (1 micron = 1 duizendste millimeter). Een gemiddelde stretchfilm is op dit moment 20 micron.

Stretchfilm onderscheidt zich verder in verschillende soorten voor verschillende typen lading. Er is stretchfilm voor lichte lading, zware lading en moeilijke lading. Binnen die soorten bestaan weer verschillende types, met elk een eigen specialiteit. Zo zijn er UV-folies, die tegen de straling van de zon bestand zijn, gekleurde folies, waarbij bijvoorbeeld de inhoud bedekt blijft en folies geschikt voor diepvries producten. Al deze films hebben hun eigen verschillende eigenschappen.