Biobased wikkelfolie

Een interview met Mathijs Schuttert door Milieumagazine.

Trioworld levert diverse kunststoffilms. In de belangrijkste productlijn, die van de wikkelfolie voor verpakking en stabilisatie van lading, biedt het nu een goeddeels biobased alternatief. “We maken hier in Apeldoorn ook voedselverpakkingsfolies en technische films voor onder andere de autoindustrie,
maar stretch-film is in volume wel het belangrijkste product”, vertelt product developer Mathijs Schuttert (1991). Vanuit zijn functie mocht hij zich gedurende bijna twee jaar op de ontwikkeling van een biobased variant van die wikkelfolie storten: met het product Katan-Ex Biobased als resultaat.

Wat is je achtergrond? “Ik studeerde chemische technologie aan Saxion Hogeschool, en heb daarna, naast mijn werk, een master Polymer engineering gedaan. Hoewel hier bij Trioworld begonnen in de technical support en sales ondersteuning zit ik sinds drie jaar op het werk waar ik vanaf het begin af aan al op aasde. We hebben hier een afdeling R&D van zeven personen met vrije speelruimte om te bedenken wat we graag zouden oppakken. Zo zagen we de uitdaging om die biobased stretch-folie te gaan ontwikkelen, ook al was daarvoor vanuit de markt hooguit interesse, maar nog geen concrete vraag.”

Uitdaging met biobased wikkelfolie?

Wat was de uitdaging ten aanzien van de wikkelfolie? “De biobased kunststof daarvoor is gewoon beschikbaar, te betrekken van een leverancier die het maakt uit een reststroom van de suikerrietproductie, maar de kunst is om daar ons product mee te maken. Je moet weten dat de folie 20 micron – 1/4 mensenhaar – dik is en moet kunnen worden uitgerekt tot 8 micron, zonder kans op doorprikken en scheuren. Het is ondanks z’n geringe dikte nog opgebouwd uit 27 lagen om die eigenschappen te krijgen. Zoiets zou je met biobased kunststof – daar was zelfs de leverancier van het biobased materiaal van overtuigd – alleen maar lukken als je maximaal 20% biobased en de rest fossiel zou gebruiken.

Desondanks zijn wij er met tests in onze eigen labfaciliteit in geslaagd om veel verder te gaan. Door 10% toevoeging van een niet-biobased ingrediënt – meer kan ik erover niet prijsgeven – is het percentage biobased in het eindproduct nu 55%.” En die folie wordt inmiddels verkocht? “We bieden nu beide varianten wikkelfolie aan. Hoewel Katan-Ex Biobased duurder is dan de reguliere folie, zijn er toch al klanten die er belang in stellen hun transportketen hiermee te verduurzamen; een producent van duurzame coatings bijvoorbeeld. Ook grote bedrijven tonen belangstelling”.

En daarna?

En ook alweer met nieuwe dingen bezig? “Kijk, biobased wil niet zeggen dat het vanzelf weer afbreekt. Natuurlijk kan Katan-Ex Biobased als afval verwerkt worden, maar je wilt het liefst nu ook de keten gaan dichten en kijken hoe de folie als hoogwaardige grondstof is her te benutten. We zijn nu alweer bezig met de volgende projecten op het gebied van duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld de laminaten voor voedselverpakkingen. Die meerlaagse opbouw komt voort uit de specifieke wensen voor de binnenlaag – die in contact staat met het voedsel – en de wensen voor de buitenlaag die bijvoorbeeld bedrukt moet kunnen worden. In de plasticrecycling zijn materialen die uit twee verschillende kunststoff en zijn opgebouwd niet handig. Kun je daar monofilms voor maken waarmee toch aan al die wensen tegelijk wordt voldaan? Kortom: onze afdeling kan nog heel wat dingen oppakken, en het is fijn te merken dat dit binnen het bedrijf ook gewaardeerd wordt; alleen al af te lezen aan de hoeveelheid geld en tijd die hierin gestoken mag worden.” Ook om de concurrentie voor te blijven? “Je ziet her en der vergelijkbare initiatieven opkomen, maar wij zitten qua percentage biobased in een toppositie. En we zijn supergemotiveerd om dat zo te houden.” (Bron Milieumagazine Wim Verhoog)

Meer weten over de Katan-Ex Biobased. Klik hier