Ontwikkeling van onze duurzame stretch film

Door Mathijs Schuttert – Product Developer bij Trioworld

Duurzaamheid. Misschien wel het meest actuele thema in onze maatschappij en een thema waarbij plastics een belangrijke rol spelen. Dat bedoel ik in positieve zin, plastics zijn namelijk van grotere waarde dan we vaak inzien. Maar die waarde wordt pas ten volle benut als ze op de juiste manier worden ingezet. Als dit wordt bereikt vervult een plastic product vaak een rol die de impact op het milieu beperkt! Als productontwikkelaar bij verpakkingsfilmproducent Trioworld heb ik de kans om daar invulling aan te geven en ik zou graag laten zien hoe.

Kwart mensenhaar dik

Neem nu een Load Security Film (of stretchfilm) als voorbeeld. Een film die slechts een kwart mensenhaar dik is wordt verstrekt tot vier maal zijn originele lengte, alvorens er op hoge snelheid een pallet met goederen mee wordt ingepakt. Op die manier ben je in staat om met slechts 200 gram film een pallet van 800 kilogram aan goederen veilig te transporteren. Ik ben daar trots op. Niet alleen omdat je vanuit technisch oogpunt een prestatie neerzet, maar ook omdat hiermee de impact op het milieu wordt beperkt (lees: Reduce). De waarde van deze film zit dus al deels in zijn bijdrage aan het verminderen van verspilling van voedsel/grondstoffen/producten door transportschade te voorkomen met een minimale hoeveelheid verpakkingsmateriaal.
Maar in mijn ogen is er meer mogelijk. Ik wil de volgende stap maken, namelijk het verduurzamen van het daadwerkelijke product. Gelukkig is duurzaamheid een belangrijk onderwerp binnen Trioworld en krijgt ons R&D-team de vrijheid en resources om hieraan te werken. Zo zijn we vorig jaar een onderzoek gestart naar het introduceren van biobased grondstoffen in onze Load Security Films. Ons doel: Een film ontwikkelen die zijn oorsprong niet in enkel olie, maar in ook in duurzame grondstoffen vindt.

Suikerriet

Suikerriet is een voorbeeld van zo’n duurzame grondstof: Het groeit snel, neemt daarbij veel CO2 op, en kan worden geraffineerd tot een grondstof voor plastics. Deze biobased grondstoffen zijn kwalitatief zeker niet slecht, maar hebben nog niet dezelfde ontwikkeling kunnen doormaken als hun fossiele broertjes. Onze uitdaging was om onze hoge eisen qua performance (hoge rekpercentages bereiken zonder breuken) te combineren met een hoge biobased content. Dit heeft uiteindelijk het nieuwste lid van onze Load Security Film familie opgeleverd: Katan-Ex BB.
Door de hoge inbouw van groene grondstoffen (>50%) heeft deze film een carbon footprint die maar een fractie (<10%) is van zijn fossiele tegenhanger. Ter illustratie: Een traditionele rol Load Security Film van 17kg heeft een CO2-equivalent van ruim 40 kilogram. Zet hier een rol Katan-Ex Biobased tegenover, die qua performance zeker niet onderdoet, met een CO2-equivalent van minder dan 4 kilogram CO2. Ik zie hier een nieuwe generatie duurzame film die een plek verdient in de duurzame verpakkingsoplossingen waarom wordt gevraagd.

Blijven doorontwikkelen

Is de kous daarmee af? Nee. Door te blijven ontwikkelen kan Trioworld haar bijdrage aan een duurzamere toekomst verder vergroten en hopelijk ook de waarde van onze producten (en plastics in het algemeen) laten inzien. Dat gaan we namelijk doen, en daar wil ik graag bij helpen.