Een blik op de toekomst door Evert Paardekooper, Managing Director Trioworld.

In 2019 bestaat Trioworld 50 jaar. Vijftig jaar waarin veel veranderd is. Van 1-laags extrusie coating naar meer dan 50 lagen in ons top product Katan-Ex stretchfilm. Vijftig jaar waarin de markt voor kunststofverpakkingen zich ontwikkeld heeft tot een mondiaal speelveld. Digitale infrastructuren, intercontinentale distributie en internationalisering van afzetmarkten creëren transparantie en een nieuwe dynamiek.

Onderdeel Jindal Group

Sinds 2017 maakt Trioworld deel uit van de Jindal groep, een van de grootste producenten van BOPP en BOPET met productielocaties in o.a. Europa, Amerika en Azië. Deze internationale structuur versterkt de distributie en ondersteuning van een aantal zeer succesvolle producten zoals bijvoorbeeld Katan-Ex HH Beverage , een specifiek voor de drankenindustrie ontwikkelde rekfolie waarmee Trioworld de toonaangevende marktleider in Europa is. Onze Technical Engineers optimaliseren het samenspel stretchwrapper en folie waarbij variabelen als ladingzekerheid, folieverbruik, storingen en throughput leiden tot de laagst mogelijke totale kosten. Een propositie die we nu ook aan internationale brand-owners met vestigingen in Amerika aanbieden. Ook de mondiale afnemers van folie voor het verpakken van proceskaas rekenen inmiddels op deze internationale ondersteuning.

Duurzaamheid

Met de globalisering en verbeterde communicatie staan klimaat en milieu centraal. In zijn boek Sapiens beschrijft Yuval Noah Harari hoe de mens zich 70.000 jaar geleden verspreidde over de aarde en bij zijn komst een stempel drukte op de ontwikkeling van het ecosysteem. Een proces dat explosief versnelt en om ingrijpende maatregelen vraagt. Verpakkingsvraagstukken spitsen zich toe op het terugbrengen van materiaalgebruik, het inzetten van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen en het stimuleren van hergebruik en recycling waarbij functionele eigenschappen voorop blijven staan. Met onder andere Katan-Ex BioBased stretchfilm, grotendeels gemaakt van kunststof op basis van suikerriet en barrière verpakkingen volledig opgebouwd uit recyclebaar polypropyleen voor gesneden vlees en kaas, een ontwikkeling binnen de Jindal groep, geeft Trioworld invulling aan dit soort duurzame oplossingen.

Innoveren zit ons in het bloed

Innoveren en ontwikkelen zit in het DNA van Trioworld. Trioworld is de grondlegger onder de baanbrekende micro-layer technologie voor rekwikkelfolie. Een innovatie waarmee palletstabiliteit en materiaalgebruik geoptimaliseerd zijn. R&D combineert hardware technology en material sience om tot verbeteringen te komen en heeft daarvoor in het Tech Centre in Apeldoorn een micro-layer pilotline en een uitgebreid laboratorium ter beschikking, uniek in Europa. Voor composiettoepassingen kan op een pilotpers kunststoffolie onder hitte en druk met andere materialen verbonden worden. Voor bijvoorbeeld de auto- en kofferproducenten maakt de folie dan deel uit van hun eindproduct.

Succesvol ontwikkelen vraagt om participatie van partners uit de gehele keten. Ontwikkelingen door grondstofproducenten, machineleveranciers, verpakkingsdeskundigen, afnemers en overheden dragen bij aan innovaties, verbeteringen en optimalisaties. Bij ontwikkelingen staat voor Trioworld de klantvraag daarbij altijd centraal met de optimale oplossing tegen de laagst mogelijke totale kosten met als doel ‘driving your performance’.