“Het zijn jongens die procedures dag in, dag uit volgen”
Een van de vaste klanten van Trioworld is het Belgische Bastin Pack, een producent van flexibele verpakkingen. “We zijn een vrij toonaangevende flexodrukker”, zegt CEO Michel van de Vyver vanuit zijn kantoor in Wetteren. “Dat ligt 8 kilometer ten zuidoosten van Gent, langs de snelweg Gent-Brussel.”
Bastin Pack bestaat dit jaar 90 jaar, en sinds 22 jaar zwaait Michel Van de Vyver er de scepter. Het bedrijf heeft 45 man in dienst.
Als producent van verpakkingen werkt Bastin Pack voornamelijk voor de voedingsindustrie, een markt waarmee ook Trioworld vertrouwd is. Trioworld is dan ook een van de leveranciers van PE, voor de meerlaagse laminaten die het Belgische bedrijf fabriceert.
De samenwerking met Trioworld kwam tot stand vanwege het BRC-certificaat. BRC is een norm die de hygiëne- en voedselveiligheidseisen beschrijft, opgesteld door het British Retail Consortium. “Wij zijn in België, en eigenlijk in de hele Benelux, een van de eerste converters van flexibele verpakkingen die BRC-gecertificeerd zijn”, zegt Van de Vyver. “Dat zijn we sinds 2004, eerder nog dan de grote jongens in de markt.”
Geen cowboys
Niet alleen de voedselproducenten moeten aan die regels voldoen, ook de leveranciers. “En aangezien wij primair verpakkingen maken voor de voedingsindustrie, moet dat allemaal zuiver zijn.” In datzelfde jaar zocht hij daarom contact met Trioworld in Apeldoorn, dat diezelfde spelregels volgt en ook BRC-gecertifieerd is. Want dat is niet per se vanzelfsprekend. “In die markt heb je veel ‘cowboys’”, vertelt Van de Vyver. “Die werken bijvoorbeeld met oude machines, of minder nauwkeurig. En dat lukt in mijn ogen gewoon niet zo goed.” Volgens hem kan het bijvoorbeeld variaties in de eigenschappen veroorzaken, in zulke mate dat de klant dat ook merkt. En dat wil hij niet. “We willen extrudeurs die gaan voor kwaliteit en stabiliteit. Die vragen dan wel iets meer, maar dat is op de lange termijn goedkoper.”
Volgens de CEO mag je nooit afhankelijk zijn van één leverancier, al is het alleen maar omdat de levertijden kunnen verschillen. “Maar Trioworld is wel een fijn bedrijf omdat ze verschillende soorten PE’s voor het lamineerproces kunnen maken. “Het zijn jongens bij wie je het gevoel hebt dat ze de BRC-procedures dag in, dag uit volgen. Ook zij waren daarin een van de eersten.”
Professioneel
Van de Vyver is vooral te spreken over de professionaliteit van het Apeldoornse bedrijf. “Als je een vraag hebt, kan je die natuurlijk bij meerdere partijen neerleggen. Aan de feedback merk je dan hoe professioneel ze zijn. Dat hebben we bij Trioworld recent nog gemerkt met een specifieke kwestie: de sml’s, de moleculen die op de verboden lijst staan voor voedselverpakkingen. Twee andere leveranciers konden of wilden de hoeveelheid van de moleculen niet laten weten, terwijl dat tegenwoordig verplicht is. Trioworld zocht het wel uit en leverde vervolgens een lijst met alle cijfers. Daarmee zijn ze echt goed bezig, dat is perfect.”
Michel van de Vyver is al vijftien jaar erg tevreden over de samenwerking met Trioworld. En eigenlijk wil hij het Apeldoornse bedrijf daarom best aanbevelen bij anderen, maar lacht hij bedachtzaam: “Ik zeg niet graag aan mijn concullega’s waar ze moeten kopen.”