Hoe bereik je palletstabiliteit?

Vooropgesteld: van belang is de juiste folie gecombineerd met de juiste settings van de wikkelaar. Maar er zijn meer factoren van belang. Een zware lading van bijvoorbeeld flessen heeft andere eigenschappen dan een lichte lading van bijvoorbeeld tissue. Dus hoe bereik je palletstabiliteit?

De lading
Allereerst kijken we naar de lading: welk product wordt gewikkeld en wat zijn de eigenschappen van dat product, bijvoorbeeld zwaar of licht? Hoe is dat product nu gewikkeld? En we kijken naar de vorm van de lading: hoe zijn de producten op de pallet gestapeld? Is dat bijvoorbeeld met kartonnen platen ertussen en hebben die platen afgeronde hoeken? Is de vorm van de lading overal gelijk? Het stapelpatroon is zeer belangrijk om een pallet uiteindelijk stabiel te wikkelen.

Type pallet
Dan is ook het type pallet een factor om rekening mee te houden. Is deze van hout, kunststof, welk formaat en welke kwaliteit wordt er gebruikt voor het vervoer van de goederen. De eigenschappen die de pallet aan de lading meegeeft zijn daarbij verschillend.

De wikkelaar
Om de eigenschappen van onze folie optimaal te benutten, meten we de performance van de wikkelaar. Wat is het huidige rekpercentage waarmee de folie wordt verwerkt en hoe is het wikkelpatroon ingesteld. Daarnaast weten wij uit ervaring hoe de wikkelaar in optimale conditie kan presteren en vergelijken wij dat tijdens de test. Dit alles kan zeer efficiënt in een kort tijdsbestek worden uitgevoerd, zonder oponthoud in de productie.

Onze stretchfilms hebben een rek van zo'n 300 procent. Dat betekent dat we van 1 meter 4 meter kunnen verrekken, maar niet alle wikkelmachines hebben de capaciteit om zo ver te kunnen rekken, of zijn niet ingesteld om zoveel rek te bereiken.

Deze aspecten geven ons een eerste indruk van wat er nodig is om een pallet stabiel te krijgen en welke folie daarvoor in aanmerking komt.