Ladingzekerheid: voorkomen is beter dan genezen

Ladingzekerheid: vanzelfsprekend in de transportwereld, want het is de enige manier om producten veilig van A naar B te vervoeren. Toch gaat het nog niet altijd even goed. Voor Vos Transport in Deventer is het een continu proces. Voor het bedrijf zelf, maar ook voor hun opdrachtgevers. Tijd voor een gesprek.

Vos Transport heeft een lange geschiedenis. Anton Vos begon het bedrijf meer dan zeventig jaar geleden, in 1947 in Apeldoorn. Inmiddels staat de derde generatie mede aan het roer. “We voelen ons nog steeds een familiebedrijf”, zegt Sales Manager Ruud Klatten. “We hebben allemaal hetzelfde Vos-gevoel.”

Vlak na de oorlog reed Vos Transport met één vrachtwagen, nu telt het bedrijf meerdere vestigingen in het land en rijden ze met 350 vrachtwagens. Ze zijn als specialist in transport een middelgroot bedrijf, zegt Klatten. “We willen het graag controleerbaar houden, persoonlijke dienstverlening vinden we belangrijk.”

Klatten noemt het een goede zaak dat er aandacht is voor ladingzekerheid. “Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken met vrachtwagens waarbij ladingzekering de oorzaak lijkt te zijn.” Als transportbedrijf zijn ze er dan ook continu mee bezig. Klatten ziet het als een gedeelde verantwoordelijkheid. “Van ons en van de opdrachtgever.” Eigenlijk zijn er twee soorten ladingzekering, legt hij uit. “Je hebt ladingzekering in de trailer en op de pallet.” Beide zijn noodzakelijk voor het veilig vervoer van goederen.

Ladingzekering in de trailer

Als transporteur zijn ze wettelijk verplicht om chauffeurs op te leiden en bij te scholen. “Een thema dat altijd terugkomt is ladingzekering”, zegt Klatten. “Dat blijft een aandachtspunt omdat sommige opdrachtgevers dat niet helemaal op orde hebben, bewust of onbewust.”

Daarnaast is het belangrijk om de juiste middelen te hebben, zodat de chauffeur kan voldoen aan de eisen van de opdrachtgever. “Voor sommige producten als vaten heb je anti-slipmatten in de trailer nodig. En onze trailers hebben spanbanden vast aan de bovenkant gemonteerd, zodat je die over de lading heen kunt trekken.” Het is dus heel divers, vertelt Klatten. “Je hebt kennis nodig, maar ook de medewerking van de opdrachtgever, en het juiste materieel.”

Maar ladingzekerheid kan ook een lastig thema zijn. In Europa is de regelgeving namelijk niet eenduidig. “Een bekende voorwaarde is dat 80 procent van het ladingsgewicht voorwaarts en 50 procent zijwaarts gezekerd moet kunnen zijn”, vertelt Klatten, “in het geval van een noodstop of een scherpe bocht”. Wallonië in België heeft een aanvullende regel die vorig jaar is gewijzigd: “Daar geldt dat nu ook voor zekeren in opwaartse richting.”

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar nieuwe maatregelen ingevoerd omtrent handhaving: 5 procent van alle ritten moet gecontroleerd worden. “Zelf hebben we de indruk dat in Duitsland meer gecontroleerd wordt dan bijvoorbeeld hier of in Frankrijk”, zegt Klatten. Er is overkoepelende wet- en regelgeving, maar wat in Nederland geldt, geldt niet per se in België, of de norm ligt daar anders. “Ladingzekerheid moeten we dus goed voor elkaar hebben, want er staan enorme boetes op.”

Ladingzekering op de pallet

Hoe lastig ook, het blijft bij Vos Transport altijd een belangrijk aspect in hun dienstverlening. “Omdat de lading uiteraard intact moet blijven, maar ook voor de veiligheid van hun chauffeurs én de medeweggebruikers. We willen niets anders dan dat onze chauffeurs veilig kunnen transporteren. En ladingschade gaat ten koste van de productiviteit en de veiligheid. Voorkomen is beter dan genezen.”

Ze hebben er dan ook geen moeite mee om de discussie aan te gaan als ze vinden dat de ladingzekerheid niet goed genoeg is. Want dat komt regelmatig voor, zegt Klatten. Hij noemt een aantal voorbeelden: “Het gebeurt dat pallets met kartonnen dozen wel in de omtrek in folie gewikkeld zijn, maar niet aan de bovenkant. Als er condens in de trailer ontstaat, zijn die dozen toch kwetsbaar. En je kunt dat dus heel eenvoudig voorkomen door ook de bovenkant te wikkelen. Ook bij het overladen van producten hier in Deventer kunnen problemen ontstaan als pallets niet stabiel geladen zijn.”

Penny wise…

Het komt er volgens Klatten op neer dat bedrijven nog weleens besparen op het wikkelen van de pallets. En dat merken ze bij Vos Transport meteen. Zo kan het voorkomen dat de gebruikte folie van slechte kwaliteit is. “Dan zien we bijvoorbeeld slappe folie die snel zijn rek verliest.” Of er is te weinig folie gebruikt: “Dan is de wikkelmachine zo ingesteld dat de wikkel er maar één of twee keer omheen draait, terwijl de lading eigenlijk drie of vier lagen nodig heeft. En dan moet de lading misschien nog wel door naar Scandinavië!”

Hij heeft het ook meegemaakt met een trailer vol potjes conserven. “De potjes zelf waren omwikkeld, maar ze waren niet verbonden aan de pallet. Dus bij een noodstop zouden de producten zo van de pallet kunnen schuiven. Met zo’n risico wil de klant doorgaans niet lossen, en dan moet de hele lading terug. En dat is te voorkomen door de pallet mee te wikkelen.”

Wees je dus bewust van de staat van je pallets, wil Klatten meegeven. “Zorg ook voor hoekprofielen als dat nodig is, zodat alles intact blijft. En let erop dat je pallets stabiel opbouwt: zware dozen onderop en lichte bovenop. Dat gaat nog weleens fout, echt waar.”

Bespaar niet op de verkeerde zaken, vat hij het samen. “Penny wise, pound foolish.”