Onze klanten komen steeds bij ons terug!

De drukkerij van Trioworld draait dag en nacht, zeven dagen per week. Alleen met Kerst zijn ze een week dicht, dan wordt onderhoud gepleegd aan de machines. Ben Aalderink zwaait er als manager Printing & Finishing sinds acht jaar de scepter.

Deze drukkerij, waar in totaal 35 mensen werken, is uniek, vertelt hij. Sowieso omdat ze onderdeel zijn van Trioworld. “We hebben een iets andere insteek dan traditionele drukkerijen, omdat we vrij innovatief zijn”, vult Jochem Sants aan. Hij werkt al twaalf jaar bij Trioworld en is als coördinator Printing & Finishing Bens rechterhand. Beiden zijn al hun hele werkzame leven bezig in de grafische industrie. Jochem onder meer als DTP’er; Ben heeft zich beziggehouden met het automatiseren van grafische processen. “We proberen altijd wel de grenzen in kwaliteit, productiviteit en standaardisatie op te zoeken.”

Bij Trioworld werken ze voornamelijk aan voedselverpakkingen. Dat betekent dus hele strenge eisen aan de hygiëne: ze zijn BRC- en ISO-gecertificeerd. “Onze inkten en folies zijn food approved, zodat ze niet slecht voor de gezondheid zijn.”

Standaardisatie en meten

De drukkerij van Trioworld staat bekend om hun bovengemiddelde kwaliteit. Hoe komt dat? “Standaardisatie en meten”, zeggen de mannen resoluut.

“De afgelopen jaren hebben we enorme stappen gemaakt”, vertelt Ben. “Zoals in de repeatability van kleur.” Dat betekent dat ze voor de klant bijvoorbeeld elke keer dezelfde kleur blauw drukken, geen vanzelfsprekendheid in deze industrie. “Als de klant over zes maanden weer bestelt, drukken we precíes dezelfde kleur.”

En dan ook echt precies dezelfde. Dat kan doordat ze alle kleuren fotospectraal meten, legt Ben uit. Uit zo’n meting komt een waarde, een getal. En dat getal vergelijk je in het Pantone Matching System (PMS), een digitale database met een internationale standaard. “In China is geel123 dus precies dezelfde kleur.”

“Bijvoorbeeld: de kleur geel123 heeft een bepaalde fotospectraalwaarde. Als wij geel123 drukken, vergelijken we die waarde met de digitale database. Daar komt weer een afwijkingswaarde uit. Een waarde van 0 betekent 100 procent identiek. In de industrie wordt een waarde tussen de 3 en de 5 gehanteerd. Maar wij hanteren een waarde van 2. Omdat het gemiddeld menselijk oog nuances onder de 2 niet kan waarnemen. Dus ook al drukken we 1,7 of 0,5, het menselijk oog ziet geen verschil.”

Ben hanteert dus een zeer strenge norm als het gaat om welke variatie is toegestaan. “Een waarde van 3, 4, of 5 komt in de industrie echt wel voor. Als je de kleuren naast elkaar legt, kan je de verschillen zien. Bij ons kan je het verschil wel meten, maar níet zien. We willen het beste jongetje van de klas zijn.”

Raster 60

Dat ze op folie drukken, maakt voor het drukproces niet uit; er zitten geen beperkingen aan. “We drukken tegenwoordig in raster 60, dat hebben we de afgelopen jaren ontwikkeld. Het type raster heeft invloed op de kwaliteit van het drukwerk; de fijnheid van het raster bepaalt de scherpte en het contrast. “Raster 60 is een fijnheid waarmee je op fotokwaliteit drukt”, zegt Ben.

“Leveranciers zeggen dat ze dit heel weinig tegenkomen bij andere drukkerijen”, vult Jochem aan. En ze denken altijd na over het volgende kwaliteitsniveau. “Daar zoeken we dan de juiste leveranciers van onder meer rasterwalsen en reprografen bij.

Wélke folie je gebruikt, maakt wel uit. “Folies hebben diverse eigenschappen”, legt Jochem uit. “Je hebt hardere en zachtere folies. Daarin heb je wel zichtbaar kwaliteitsverschil. Voor ons dan, de klant ziet het niet.”

En elke folie wordt uitgekozen op z’n toepassing: wat moet erin, moet het ingevroren worden, moet het gesteriliseerd worden, etcetera. “Onze folie is wereldberoemd in Nederland vanwege de eigenschappen bij de klant”, grapt Ben. “Wij leveren rollen folie aan en de klant maakt daar zakken van om bijvoorbeeld bloemkool in te verpakken. Daarvoor hebben onze klanten verpakkingsmachines staan. Onze folies doen het zeer goed op die machines, waardoor ze sneller kunnen draaien en meer zakken per uur kunnen maken.”

Volgens hem zijn niet alle drukkerijen in Nederland al zover. Dat heeft voornamelijk te maken met geld. Want het is nogal een investering die je moet doen: in de techniek, maar ook om je mensen op te leiden.

Onderscheiden door kwaliteit

De hoge kwaliteit is voor Trioworld een belangrijke manier om zich te onderscheiden. Ben: “Onze markt is internationaal. We concurreren elke dag met andere landen, vaak lagelonenlanden. Daar kunnen ze over het algemeen net zo snel en goedkoper drukken.”

“Daarom onderscheiden we ons onder meer met die raster 60 en met de repeatability van kleuren. Dat gaat bij onze concurrenten nog weleens mis. En daarom komen onze klanten toch graag bij ons.” Er zijn volgens Ben ook klanten geweest die hun opdrachten tijdelijk in andere landen hebben laten uitvoeren, maar toch naar Apeldoorn terugkomen. “Voor maar een paar cent meer heb je wel kwaliteit.”

Waarom is die hoge kwaliteit eigenlijk zo belangrijk? Merk je als consument iets van het verschil? “Dat kan inderdaad”, zegt Ben. “Het kan zijn dat je vieze handen krijgt als je een zak uit de vriezer haalt. Of dat je jas blauw wordt als je een koeltas gebruikt.” Dan is er dus iets misgegaan met de inkt. Maar je merkt het ook aan de kwaliteit van de folie, vertelt Ben. “Als de folie bijvoorbeeld niet koudebestendig is, kan een diepvrieszak makkelijk kapot gaan. Neem nou ons broodfilm, waarmee we een mooi marktaandeel hebben, dat is speciaal ontwikkeld voor diepvriestoepassingen. Dat is een unieke film die we ontwikkeld hebben bij Trioworld.”

Dat gebeurt allemaal op de afdeling Research and Development. “Die is bovengemiddeld groot”, zegt Ben. “Daar zijn ze alleen maar bezig met dingen bedenken, testen en ontwikkelen.” Deels op eigen initiatief: zo hebben ze recentelijk een biobased stretchfolie ontwikkeld. “Maar het kan ook een wens van de klant zijn, als die een folie met bepaalde eigenschappen nodig heeft.”

Klanten kunnen ook voor advies bij Trioworld terecht. “De klant gaat naar een ontwerpbureau, die laat zien hoe de verpakking van hun product vormgegeven wordt”, vertelt Ben. “Dan komt de klant bij ons en adviseren wij op technisch niveau, wat mogelijk is en hoe het misschien beter kan.”

Innovatie

Innovatie is op de drukkerij dus een belangrijk onderdeel van het werk. Er loopt altijd wel een projectje, zegt Ben. “We werken altijd aan speciale lakken, inkten, machineonderdelen, training van mensen etcetera.”

Op dit moment testen ze bijvoorbeeld samen met de inktleverancier een nieuwe inktserie. “Daar verwachten we weer een stap mee in de kwaliteit te maken. Die inkt heeft betere mechanische eigenschappen, zoals dat heet. Dat heeft te maken met hechting en krasbestendigheid.” Jochem vult aan: “Maar hij zal ook wat hoger in kleurkracht zijn. De totale kleurruimte wordt groter.”

Langs de schappen

Dit is wat er allemaal op de drukkerij van Trioworld gebeurt, 51 weken per jaar. Voor Ben Aalderink en Jochem Sants draait alles om de juiste technieken, om de voedselverpakkingen optimaal te krijgen. De vraag is: lopen ze in hun vrije tijd in een winkel ook even langs de schappen? Helaas wel, lacht Ben. “We kijken toch even naar de kwaliteit van de verpakkingen, ook die van de concurrent. In Nederland, maar ook daarbuiten. Zulke vakidioten zijn we wel.”