Stretchfilm van gerecycled materiaal

Resinex 533: er zit rek in gerecyclede en duurzame plastics

Als je het hebt over stretchfilm, heb je het over plastic en daarmee heb je het al snel over het milieu. De perceptie bij veel mensen is plastic slecht is voor het milieu. Maar er zit een andere kant aan, een genuanceerdere kant, zegt Hans Wels, commercieel manager bij Trioworld. Je hebt het in voorkomende gevallen nodig omdat anders de impact op het milieu veel groter kan zijn.

Neem een komkommer in de supermarkt. “Als die langer houdbaar is doordat je hem verpakt, dan is het maar de vraag of plastic per saldo slechter is voor het milieu”, stelt Wels. Schade aan het milieu is volgens hem ook op een andere manier te verkleinen. “Door producten te ontwikkelen die een lading tijdens transport dusdanig beschermen zodat er geen schade ontstaat. Of door producten te ontwikkelen die minder aardolie gebaseerde grondstoffen verbruiken, films van gerecyclede of hernieuwbare materialen.”

Uit onderzoeken in Amerika en Europa blijkt dat 4 procent van de producten vervoerd op pallets beschadigd aankomt. De milieu-impact daarvan is enorm, zegt Wels. “Want wat betekent het als een pallet omvalt, of erger nog, als een vrachtwagen omvalt?”

De trend in de markt gaat steeds meer richting gerecyclede materialen. “Duurzaamheid is sowieso een topic bij onze klanten”, zegt Wels. “Vooral de grotere A-merken met consumentenproducten willen voorop lopen met folies van gerecyclede of hernieuwbare materialen.

De nieuwste film: Resinex 533

Als het gaat om duurzame films, zijn er vier richtingen, legt Wels uit. Allereerst een film van de toekomst, biodegradable film. “Oftewel biologisch afbreekbare film. Die is er nog niet. Het kan nog niet zo gemaakt worden dat het daadwerkelijk volledig afbreekt.” Daarnaast bestaan er oxodegradable films, die door middel van oxidatie zouden moeten oplossen als ze achterblijven op land of in de zee. “Maar dat werkt in de praktijk niet goed. Trioworld kiest dus niet voor deze richting”.

De derde richting is biobased film. “Daar zijn we de eerste mee”, zegt Wels. “Onze biobased film bestaat voor 50 procent uit hernieuwbare grondstoffen, gemaakt uit de reststromen van suikerproductie. De laatste richting is stretchfilm van gerecycled materiaal. “Dat is de nieuwste film waar Trioworld mee bezig is: Resinex 533.”

Die wordt al getest bij een aantal klanten. “Op dit moment bestaat de Resinex 533 voor 30 procent uit gerecycled materiaal. Dat is een basiskwaliteit die voor semi-automatische en volautomatische wikkelaars geschikt is. We willen naar een nog hoogwaardiger kwaliteit. Dat is onze stip op de horizon”.

Het ingewikkelde van stretchfilm is dat je het moet kunnen rekken, legt Wels uit. “Het rekken heeft effect op het materiaal. ”Deze Resinex kan vrij ver rekken, minimaal 225 procent. “Dat is een voordeel: hoe meer je kunt rekken, hoe minder folie je op de pallet nodig hebt. Tot nu toe ziet het er dus goed uit.”

Kleinere ecologische voetafdruk

De reacties van klanten zijn positief. Ze zijn verrast, zegt Wels: “Vooral over het feit dat we een film maken die qua performance vergelijkbaar is met die van een conventionele film.

“Uiteindelijk kan je met deze gerecyclede stretchfilm je ecologische voetafdruk verkleinen, want je gebruikt minder virgin stretchfilm. Klanten zijn heel blij met de stappen die we nemen. Omdat we met deze daden ook echt laten zien dat we het menen.

De ontwikkeling gaat door

Zoals gezegd gaat de ontwikkeling van films met gerecycled materiaal door. Dat is ook een duidelijke stip op de horizon voor Trioworld. “We willen een hoogwaardige stretchfolie ontwikkelen die voor een heel hoog percentage bestaat uit gerecyclede materialen”, zegt Wels. Daar wordt dus aan gewerkt.