‘Wij ontzorgen de klant in het wikkelproces’

Zo gaan de technische engineers van Trioworld te werk: ‘We ontzorgen de klant in het wikkelproces’

Palletstabiliteit optimaliseren, de juiste stretchfilm kiezen, besparingen doorvoeren: veel bedrijven claimen dit te doen, maar doen het niet écht. Bij Trioworld werken meerdere technische engineers die ervoor zorgen dat deze aspecten werkelijk worden uitgevoerd. Hoe gaat dat in zijn werk? “Dit is echt een niche waar wij in zitten.”

Complexiteit van het wikkelproces

Dominic Nielandt had vroeger ook niet gedacht dat hij in zo’n specifieke tak van sport terecht zou komen. “Drie jaar geleden kon ik me ook nog weinig voorstellen bij het wikkelproces en de complexiteit van de materie”, lacht hij. Sinds twee jaar werkt hij nu als sales engineer bij Trioworld en is hij gespecialiseerd in de materie. “Ik heb een technische achtergrond en ben hier middels interne trainingen opgeleid.”

In tegenstelling tot veel andere bedrijven heeft Trioworld op het gebied van sales twee takken: accountmanagers en sales engineers. De sales engineers bieden technische ondersteuning aan de accountmanagers. “We komen al vrij snel in beeld bij de klant”, vertelt Dominic. “Wij brengen de huidige situatie in kaart: we kijken welke wikkelmachine de klant heeft, wat voor pallets er zijn, hoe stabiel die zijn en wat het huidige folieverbruik is. Daarna doen we metingen op de folie, en we controleren of alle gegevens kloppen.”

Want regelmatig komen ze bij klanten waar bijvoorbeeld het nettogewicht op het palletlabel niet overeen komt met de realiteit. Trioworld vindt het belangrijk om deze informatie te controleren, evenals de gewichten van de kokers die gebruikt worden.

Uitgebreide technische kennis in huis

Het in kaart brengen gebeurt met de technische kennis die de engineers in huis hebben. Maar de palletstabiliteit wordt ook getest. “Daarvoor werken we samen met een onafhankelijk laboratorium, dat versnellingstesten uitvoert”, zegt Dominic. Dat gebeurt om bijvoorbeeld een noodstop van een vrachtwagen te simuleren. “En zelf gebruiken we een methode om de holding force van een pallet te meten, dus hoeveel kilogram druk de folie uitoefent op de lading. Dat is een methode die volgens de ASTM-norm is opgesteld.”

Er zijn weinig klanten die hun eigen machines goed kennen, weet Dominic. “De wikkelmachines en de folie zijn end of line-producten, daar is gewoon minder aandacht voor.” En de meeste bedrijven hebben nou eenmaal niet de mogelijkheid om zoveel kennis te verzamelen van alle verschillende machines. Nou is dat op technisch vlak vaak geen probleem, maar als het gaat om de techniek van het wikkelproces heb je specialisten nodig. “Er zijn maar weinig mensen die daar verstand van hebben”, zegt Dominic. “Dit is echt een niche waar wij in zitten.”

Mét besparingen de ultieme palletwikkeling

En juist dit is een aspect in het hele verpakkingsproces dat met de juiste aanpak flinke besparingen kan opleveren. Waarom werkt dan niet iedereen op deze manier? “Het is behoorlijk arbeidsintensief”, legt Dominic uit. “We kijken naar de technische staat van de wikkelaars en de eigenschappen van de folie. Daar horen bepaalde instellingen bij. Die informatie gieten we in een recept waarmee je de ultieme palletwikkeling kan bereiken.”

De ultiem gewikkelde pallet, die is voor iedereen van belang. Uiteindelijk wordt de eindklant belast voor de hoeveelheid folie die hij verbruikt, dus dat kunnen terugdringen is ecologisch verantwoord, én de klant voelt het financieel. “Bij een klant waar we voor het eerst komen, kunnen we tussen de 20 en 40 procent besparingen aan folieverbruik bewerkstelligen”, zegt Dominic. “Dat is de standaardsituatie die we tegenkomen. Afhankelijk van hun folieverbruik kan dat op jaarbasis bij sommige klanten tot honderdduizenden euro’s schelen.”

Dat is bepaald geen nattevingerwerk. Bij klanten waar de engineers voor het eerst langsgaan, is er de mogelijkheid voor een quick scan. “Dan brengen we de huidige situatie in kaart en op basis daarvan dragen we een theoretisch model aan. Daarin staat hoeveel besparingen we kunnen genereren”, vertelt Dominic. “Een uitgebreide scan gaat een stap verder, die voeren we uit als een klant het model in de praktijk wil testen. Daarbij laten we zien dat we het theoretisch model ook echt kunnen waarmaken.”

Onze meerwaarde

Dominics werkgebied beslaat voornamelijk België, Luxemburg en Frankrijk, met omzwervingen naar Duitsland, Engeland en Nederland. “Ons werk speelt zich voor bijna 100 procent op locatie af, we reizen de hele week rond”, zegt hij. En dat is dus ook de meerwaarde van Trioworld. “Wat we doen is consultancy, we ontzorgen de klant in het wikkelproces. We geven adviezen en wijzigen instellingen waar nodig. Wij zorgen dat pallets stabiel zijn, dat die zo weinig mogelijk folie verbruiken om dat resultaat te behalen en dat de kostprijs per gewikkelde pallet zo laag mogelijk is. Daarnaast volgen we dit op met periodieke controles, zodat de resultaten constant blijven.”

Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit het feit dat Trioworld de enige folieleverancier in Europa is die het op deze manier aanpakt. “De meeste leveranciers hebben een salesteam dat niet zo specialistisch naar de folie kijkt. Maar om echt te optimaliseren en geen enkele return van vrachtwagens te realiseren, heb je meer nodig dan de gemiddelde folieleverancier biedt”, zegt Dominic. “Op het einde van de rit zijn wij de voordeligste partner.”

Dat is dus ook wat Trioworld de klant met deze aanpak kan bieden. Dominic noemt specifiek vier punten:
-Geen downtime, de productielijn komt dus niet stil te staan door problemen op de wikkelmachine of met de folie,
-Een minimaal aantal transportklachten en geen ladingen of vrachtwagens die retour komen,
-Zeer goede palletstabiliteit en ondersteuning op technisch vlak,
-Het laagste folieverbruik per pallet.

Win-win voor de klant

“Het geeft heel veel voldoening”, concludeert Dominic. “Als we bij een potentiële klant langsgaan die transportproblemen heeft, en we kunnen die problemen na een traject van twee tot drie maanden tot nul reduceren, met een folieverbruik dat 30 procent lager ligt dan voorheen – en dus een lagere kostprijs voor de klant – dan is de dankbaarheid heel groot. Dat is win-win voor de klant. De bedoeling is dat als wij vertrekken, de klant helemaal is ontzorgd.